Matcha je jemně namletý zelený čaj do podoby prášku. Vyrábí se z velmi mladých lístků čajovníku, které neprošly fermentací, proto ta jasně zelená barva. Díky tomu si uchovává spoustu důležitých látek a vitamínů, které podporují naše zdraví. Jeho příprava a následná konzumace je významnou součástí japonské kultury a tradice. Jeho příprava je speciální a liší se od běžné přípravy čaje, kdy prostě jen zalijete čajové lístky horkou vodou a necháte louhovat.
Jak tedy matchu správně připravovat a pít?
Příprava čaje matcha tím nejlepším způsobem se považuje za umění, které dokonale zvládají čajoví mistři. Pokud máte to správné vybavení, můžete to zvládnout i vy.
Vyberte si kvalitní matchu
Výběr kvalitní matchy je naprosto klíčová. Vyberte si takovou, která je organická, má jasný původ, je namletá velmi jemně a má jasně zelenou barvu. Čím vyšší kvalita matchy, tím budete mít více zdravotních benefitů z její konzumace, ale také
Odměření matchy
K tomu, abyste si odměřili správné množství matchy potřebujete asi 2 lžičky prášku matcha. K tomu potřebujete bambusovou lžičku zvanou chashaku.
Přidejte vodu
Poté, co odměříte matchu, přiveďte vodu k baru a nechte ji chvíli vychladnout. Matcha by se neměla zalívat vroucí vodou, protože by se mohla spálit.
Šlehejte
Poté přichází na řadu šlehání. K tomu potřebujete takzvaný chasen, což je bambusová metlička, pomocí které se matcha šlehá. Šlehejte rychle a pohybujte metličkou do tvaru písmene W. Šlehejte, dokud matcha nevytvoří jemnou pěnu.
Servírujte
Matcha se servíruje ve speciálních čajových miskách https://darka-shop.cz/katalog/kvalitni-cerstve-sypane-caje/matcha-caje/cajove-misky, které se nazývají chawan. U nás vidíte často lidi matchu pít i z obyčejných hrníčků, ale zejména v asijských zemích se matcha vždy servíruje v ručně vyráběných čajových miskách.